کانون قران و عترت

حدیث هفته:

امام صادق (ع) فرمودند: ای گروه شیعیان، با مردم سخن نیک بگویید و مراقب زبانتان باشید و آن را از گفتار بیهوده و زشت باز دارید.                            البحار71/310

بذله گویی و مزاح

در آداب دینی برای مزاح  و شوخ طبعی حد و مرزی مشخص شده است که اگر از آن حد تجاوز کند آثار نامطلوبی به بار خواهد آورد. انسان باید مالک زبان خود باشد و هنگام مزاح و شوخی بعد مثبت و منفی آن را در نظر بگیرد و حتی الامکان از بذله گویی بپرهیزد، زیرا هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد.

با توجه به این مقدمه، اکنون چند سوال مطرح می شود:

1.       آیا مزاح مطلقا ناپسند است؟

2.       روش پیامبر و ائمه معصومین (علیه السلام) چگونه بوده است؟

3.       آیا برای مزاح در تعالیم دینی، بعد مثبتی هم دیده می شود؟

در پاسخ به این پرسش ها باید گفت آنچه از مجموعه آثار رسیده از ائمه معصومین (علیه السلام ) استفاده می شود این است که مزاح و شوخی تا حدی مطلوب است، زیرا پیشوایان دینی ما به طور مطلق از مزاح نهی نکرده اند، بلکه شوخ طبعی را به طور نسبی و در شرایط خاص ستوده اند و حتی خود آن بزرگواران گاهی مزاح می کردند، چنانکه رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود:

" من مزاح می کنم ولی سخنی جز حق نمی گویم."(1)

بنابراین در صورتی که مزاح و شوخی توأم با فحش و ناسزا نباشد، اشکال ندارد.

آورده اند که مردی اعرابی خدمت آن حضرت می رسید و برای ایشان هدیه ای می آورد و همانجا می گفت بهای هدیه ام را بپردازید و رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم ) می خندیدند و هرگاه اندوهگین می شدند می فرمودند: آن مرد چادر نشین چه شد؟ کاش نزد ما می آمد. (2)

امام باقر ( علیه السلام ) فرمودند: خداوند انسان شوخ طبع را دوست می دارد به شرط اینکه از گناه و ناسزاگویی بپرهیزد.(3)

روش پیامبر و ائمه معصومین (علیه السلام): رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام)، نیز مزاح می کردند و مردم را نیز به آن ترغیب می نمودند.

حضرت علی ( علیه السلام) فرمودند: "رسول خدا ( صلی الله علیه وآله و سلم) هرگاه یکی از اصحاب خود را اندوهگین می دید او را با شوخی و مزاح خوشحال می کرد."(4)

و در حدیث دیگری از امام صادق (علیه السلام ) آمده است:

" پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) مزاح می کرد ولی سخنی جز حق نمی گفت."(5)

بنابراین پیشوایان دینی ما نیز مزاح می کردند ولی تا حدی که به افراط نرسد.

جنبه های منفی مزاح:

الف- مزاح و جری شدن مردم:

یکی از اثرات سوء مزاح این است که مردم بر انسان جرئت پیدا کرده و برای او ارزش قائل نمی شوند. از این رو امام صادق (علیه السلام) فرمودند: " شوخی مکن که روی مردم به تو باز می شود."(6)

ب- شوخی عامل عداوت:

یکی دیگر از آثار منفی مزاح این است که موجب عداوت و دشمنی می گردد. امیر المومنین ( علیه السلام) فرمودند:

"شوخی نکنید زیرا شوخی موجب کینه و دشمنی است و مزاح دشنام کوچک است."(7)

برگرفته از کتاب اخلاق عملی نوشته آیت الله محمدرضا مهدوی کنی

...................................................................................................................................................................................

1-     مکارم الشریعه /ص157

2-     وسائل الشیعه/ ج8/ ص 477- اصول کافی / ج2/ ص 663/ حدیث 1

3-     وسائل الشیعه / ج8/ ص 478- اصول کافی / ج2/ ص 663/ حدیث 4

4-     مستدرک الوسائل / ج2 / ص 76

5-     مستدرک الوسائل / ج2 / ص 76

6-      وسائل الشیعه/ ج8/ ص 481/ احادیث 6 و 11- اصول کافی / ج2/ ص 665

7-     اصول کافی / ج2/ ص 664 / حدیث 12- وسائل الشیعه / ج 8/ ص 482

اخبار کانون قرآن و عترت:

کانون قرآن و عترت از نیمه ماه مبارک رجب تا پایان ماه مبارک رمضان، روزانه پس از برگزاری نماز جماعت ظهر و عصر، به نیت سلامتی و تعجیل در فرج آقا امام زمان (عج)، اقدام به برگزاری محفل انس با قرآن کریم و تلاوت یک صفحه از کلام نور می نماید.

کانون قرآن و عترت موسسه به مناسبت میلاد با سعادت حضرت علی (ع) و پیامبر رحمت (ص) اقدام به برگزاری مسابقه بزرگ عید تا عید نمود. این مسابقه با توجه به سه منبع ارزشمند قرآن کریم (سوره مبارکه یس) ترجمه دکتر مهدی الهی قمشه ای، نهج البلاغه (خطبه 83) ترجمه دکتر سید جعفر شهیدی و صحیفه سجادیه (دعای بیستم) ترجمه استاد حسین انصاریان طراحی گردید.5 نفر از دانشجویان موفق به کسب بیشترین امتیاز گردیدند و جوایز ارزنده ای به ایشان اهدا گردید. اسامی برندگان به شرح ذیل می باشد.

نام خانوادگی

رشته تحصیلی